Globalna trgovina usporava 2012.

izvor capital.ba. 0 komentara

ŽENEVA, Očekuje se da će dužnička kriza u evrozoni i drugi ekonomski šokovi usporiti globalni rast izvoza na svega 3,7 odsto u 2012, upozorava STO.

U godišnjem izvještaju Svjetske trgovinske organizacije navodi se da je rast izvoza prethodno usporio na pet odsto 2011. i 13,8 odsto 2010, prenijela je agencija AP.
Rezultati uključuju ukupan obim proizvoda koji izlaze van državnih granica, uzimajući u obzir promjene cijena i valutnih kurseva.
Prognoze su, međutim, nepouzdane, zbog moguće promjenjivosti izazvane dužničkim problemima u evrozoni i SAD, ekonomskim posljedicama zemljotresa, cunamija i nuklearne krize u Japanu, poplavama na Tajlandu i stalnim političkim nemirima na naftom bogatom Bliskom istoku.

“Prošlo je više od tri godine od trgovinskog kolapsa iz 2008-2009, ali svjetska ekonomija i trgovina još su slabe. Dalje usporavanje trgovine, koje se očekuje 2012, pokazuje da su rizici ostali visoki. Još nismo izašli iz krize”, ocijenio je generalni direktor STO Paskal Lami.

Ovogodišnje usporavanje spustiće trgovinski rast ispod prosječne svjetske stope od 5,4 odsto, koliko je iznosila u posljednjih 20 godina, navodi STO. Očekuje se da će stopa rasta 2013. ponovo ubrzati na 5,6 odsto, dodaje ogranizacija.

Ukupna vrijednost robe kojom se trgovalo 2011. iznosila je 18,2 biliona dolara, što predstavlja godišnji rast od 19 odsto, kao i novi globalni rekord, podstaknut rastom cijena goriva i drugih sirovina.

STO, međutim, zasniva prognoze na obimu trgovine, a ne na vrijednosti, budući da je teško predvidjeti cijene.
Stopa iz 2010. od 13,8 odsto revidirana je sa ranije saopštenih 14,5 odsto, što je predstavljalo najveći zabilježeni rast od 1950. Revidirani rezultati zasnovani su na potpunijim i detaljnijim podacima koji su pokazali napredak privreda u oporavku od globalne krize.  Tanjug

Pročitajte više na INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba
Najnovije vesti na → Dnevnenovine.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*


sedam − = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>