Predstavljen pilot-projekat energetske efikasnosti od 550.000 KM

izvor capital.ba. 0 komentara

SARAJEVO, Pilot-projekat energetske efikasnosti vrijedan 561.500 KM, kojim je omogućena ušteda na potrošnji energije na Mašinskom fakultetu, danas je predstavljen u Sarajevu.

UNDP kroz UN-ov program “Očuvanje okoline i klimatske promjene”, USAID-ov projekat “Ekonomija energetske efikasnosti” /Tri E/ i Mašinski fakultet u Sarajevu zajednički su projektovali i sproveli nadgradnju sistema grijanja, zamjenu prozora i izolaciju zgrade.

UNDP je obezbijedio i napredan računarski program “Informatički sistem za upravljanje energijom u javnim zgradama”, vrijednosti veće od 600.000 dolara, koji prikuplja podatke o potrošnji energije na svaki sat, te omogućava kontrolu potrošnje i planiranje ušteda.

Pilot-projekat na sarajevskom Mašinskom fakultetu jedan je od 12 sličnih koji se provode u BiH putem USAID-ovog “Tri E projekta”, koji promoviše korištenje čiste, bezbjedne i dostupne energetski efikasne tehnologije u BiH, realizacijom pilot-projekata u zgradama.

Pilot projekte zajednički finansiraju partneri iz javnog i privatnog sektora, uključujući opštine, vlasnike zgrada, te mala i srednja preduzeća.

Cilj ovog projekta jeste da omogući firmama i javnim institucijama da saznaju više o mjerama energetske efikasnosti, kako bi ih kasnije primjenili i u drugim objektima.

Projekat “Tri E” usmjeren je na podizanje javne svijesti, te ukazivanje na finansijske i ekološke prednosti investiranja u tehnologije i praksu energetske efikasnosti u BiH.

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun rekao je da je ovo za budućnost BiH važan projekat, koji je u vezi sa promovisanjem zelenih tehnologija. ” Ovo je pravo mjesto za to i dobar dan da takvo nešto bude urađeno”, rekao je Mun novinarima.

Rezidentni koordinator UN i rezidentni predstavnik UNDP-a Jurij Afanasijev rekao je da je ovaj projekat važan, jer je jedan od prvih velikih, posebno u Sarajevu, i jer će većina stručnjaka koji će raditi ubuduće na pitanjima energetske efikasnosti, biti obučavana upravo na ovom fakultetu.

Ambasador Španije u BiH Marija Aurora Mehija Ereskin rekla je da je projekat na Mašinskom fakultetu u Sarajevu odličan primjer efikasnog korišćenja energije. “Osim energetske efikasnosti, bitan je i ekonomski momenat, jer se dolazi do ekonomskih ušteda”, smatra Ereskinova.

Predstavnici USAID projekta, UNDP-a i Mašinskog fakulteta u Sarajevu potpisali su danas i Pismo obaveze o uspostavljanju multimedijalnog centra za energetsku efikasnost pri Fakultetu, gdje će se građani informisati i edukovati o rješenjima za energetsku efikasnost koja pruža značajne uštede novca i nudi nove mogućnosti poslovanja i zapošljavanja.  Srna

Pročitajte više na INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba
Najnovije vesti na → Dnevnenovine.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*


8 − jedan =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>