Šteta na farmama “Planinskog dobra” 600.000 KM

izvor capital.ba. 0 komentara

TREBINJE, Šteta na farmama “Planinskog dobra” u Nevesinju koju je pričinilo snježno nevrijeme je, prema stručnim procjenama, oko 600.000 KM, a Vladi Republike Srpske upućen je zahtjev kako bi pomogla da ovo nekada perspektivno preduzeće sa pedesetak zaposlenih radnika opstane.

Bez hrane koja nije mogla da se dopremi na farme usljed petnaestodnevne snježne blokade, kao i zbog nestanka vode uginulo je tridesetak visokokvalitetnih grla, a prosuto je oko 120.000 litara mlijeka.

U “Planinskom dobru” kažu da ovo nisu konačne procjene štete, te da su one mnogo veće, jer su u velikoj mjeri stradali i objekti na farmama.

Direktor “Planinskog dobra” Milorad Pikula rekao je da još sedamdesetak najunosnijih grla neće moći zadržati, jer su zbog upale vimena njihova dalja proizvodnja i reproduktivnost skoro nikakvi.

“Nadamo se da će Vlada Srpske pronaći način da nam pomogne da prebrodimo ovu krizu kako bi mogli da se vratimo u normalu i nastavimo bar sa smanjenom proizvodnjom, a da naši radnici ne bi ispaštali”, kaže Pikula i napominje da je trenutna proizvodnja mlijeka 40 odsto manja u odnosu na raniji period.

“Planinsko dobro” koje je na farmama prije vremenskih nepogoda imalo oko 960 malih i velikih grla, svakodnevno je davalo devet i po hiljada litara mlijeka koje je izvoženo za kompaniju “Megle”, sa kojom ova firma ima petogodišnji ugovor.

Pikula kaže da će se tek osjetiti posljedice snježnih katastrofa, posebno na bankovnom računu, te dodaje da je problem kako pratiti anuitete i plate za zaposlene radnike.

“Planinsko dobro” jedno je od rijetko likvidnih preduzeća koje svoje obaveze redovno izmiruje i u konkurenciji malih preduzeća za 2010. godinu proglašeno je za najuspješnije u Republici Srpskoj. Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*


− pet = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>