Objavljeno: Sreda, 12. mart 2025. 15:43:20
Domaća supa, jedan od omiljenih obroka u Srba, proglašena je za najzdravije jelo na svetu. Lekari kažu da hidrira organizam, obnavlja creva i jača imunitet, posebno tokom zime kada je preporučljivo jesti je "dok je vruća". Zanimljivo je i da ovo staro jelo konzumira čak duplo više žena nego muškaraca, kao i da je jedno od prvih začinjenih jela koja se daju bebi, bez bojazni od alergijskih reakcija. Sprema se i najtežim bolesnicima, a u bolnici je obavezan obrok posle operacije jer kažu da "diže iz mrtvih". Kako je nastala? Jesu li je na dvorovima srkali "na kašiku" ili pili? Od čega je treba praviti - od kostiju ili mesa, od piletine ili junetine? I da li je prava samo ako sadrži i domaća rezanca? O svemu tome u "Blic DANU" razgovaramo sa doktorkom Vericom Živković, specijalistom opšte i fizikalne medicine i Tamarom Ognjević, gastroheritologom.