U organizaciji Specijalnog rezervata prirode Zasavica, u subotu, 13. decembra, biće održana tradicionalna privredno–turistička manifestacija Dan mangulice – sremski svinjokolj.
Ova manifestacija posvećena je mangulici, autohtonoj svinji koja je tokom čitavog XIX i prve polovine XX veka bila jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije, ali i ključna namirnica u ishrani stanovništva Srema. Mangulica je stara sorta iz 19. veka, cenjena zbog činjenice da njena masnoća nema holesterola, što je čini sve traženijom i u Srbiji i u inostranstvu.

Prema istorijskim zapisima, rasa je nastala ukrštanjem domaće sorte „šumadija“ sa mađarskom rasom, nakon što je knjaz Miloš Obrenović 1830. godine poklonio grofu Jozefu Palatinu čopor „šumadinki“, čime je postavljen temelj današnjoj mangulici.
Posetioci će u okviru manifestacije moći da se upoznaju sa sremskim običajima svinjokolja, degustiraju proizvode od mangulice, kupe sveže meso, čvarke i razne prerađevine, kao i da probaju tradicionalne kolačiće — čuvene salčiće.
Uz bogatu gastronomsku ponudu, očekuje ih i autentična vojvođanska atmosfera: muzika, rakija i probrana vina, kao i druženje sa proizvođačima i domaćinima iz ovog regiona.
Specijalni rezervat prirode Zasavica danas je jedan od najznačajnijih odgajivača mangulice u Srbiji, a meso ove rase, poznato po specifičnoj strukturi i kvalitetu, postaje sve popularnije i na međunarodnom tržištu.
Tokom manifestacije biće dostupna ponuda svežeg mesa, dok Zasavica tokom cele godine nudi širok asortiman suhomesnatih proizvoda od mangulice. Posetioci takođe mogu da predahnu u restoranu rezervata i uživaju u netaknutoj prirodi jednog od najposećenijih zaštićenih područja u Srbiji.
The post Dan mangulice – sremski svinjokolj, 13. decembra appeared first on Ozon Media.