Svi ljubitelji nemačke književnosti XX veka, pored Budenbrokovih, mogu uživati u još jednom delu nobelovca Tomasa Mana, Čarobnom bregu, koji je objavila Nova knjiga plus iz Beograda u saradnji sa podgoričkom izdavačkom kućom Nova knjiga.

Čarobni breg

Man, koji je jedan od najznačajnijih pisaca saveremenog doba, ne samo po broju knjiga koje je objavio, već i po suštini misli i ideja kojim je oblikovao svoj književni svet, radnju ovog romana smestio je u deceniju koja prethodi Prvom svetskom ratu. Radnja romana prati boravak glavnog junaka, 23-ogodišnjeg Hansa Kastorpa, u sanatorijumu, u koji je došao po preporuci svog lekara, a ujedno i u tronedeljnu posetu svom rođaku. Navikava se na njihov način života i njihove običaje, stiče prva poznanstva i prve simpatije. Čitava atmosfera sanatorijuma, sa maestralno dočaranim protokom vremena i ljudima koji naizgled vode obične živote bolesnika, u stvari oslikavaju atmosferu Evrope pred Prvi svetski rat. Roman se završava odlaskom glavnog junaka u Prvi svetski rat. Za Hansa, to je svojevoljni odlazak iz jednog uzvišenog mesta, mesta sa kojeg se odlazi ne samo zdraviji već i duhovno preporođen, u svet gde će se osećati nesigurnim i nestabilnim. Kod Tomasa Mana, međutim, ništa nije prosto: Hans Kastorp se skoro veselo baca u ratnu pustolovinu na poslednjim stranicama Čarobnog brega u nadi da će u njoj pronaći stvarnost i ljudsko druženje, navodi francuska romansijerka, pripovedateljka i esejistkinja Margerit Jursenar u svojim Esejima.
Među najznačajnijim delima ovog Nobelovca, pored Čarobnog brega, su Budenbrokovi i Smrt u Veneciji, koja se mogu naći u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji u izdanju Nove knjige plus.