У организацији Музичке омладине Новог Сада, а под генералним покровитељством Града Новог Сада, од 21. до 28. априла 2015. године биће одржан Међународни фестивал уметничке музике – Новосадске музичке свечаности. Тим поводом, у новосадској Синагоги одржана је конференција за новинаре на којој је представљен програм Фестивала. Конференцији је присуствовао члан Градског већа за културу Вања Вученовић који је истакао да је Номус велики адут Новог Сада на путу ка Европској престоници културе 2021. године.

– Номус је један од оних фестивала који надалеко величају име Новог Сада, а бројне награде  сведоче о томе да је подршка Града, свих ових година била више него оправдана. Овом приликом желим да се захвалим организаторима, уредницима и сарадницима Номуса који су посвећеношћу и истрајношћу креирали Фестивал који изузетним програмом и високим стандардима, чини основу културе нашег града, прилагођавајући се притом новим потребама и захтевима публике – изјавио је Вања Вученовић.

Према речима уметничке директорице Фестивала Марије Адамов, у протеклих 40 година Номус је увек постизао високе резултате, поштујући основне уметничке вредности, а последњих година овај фестивал прави искораке у нове жанрове који раније нису били његов саставни део.

-Везу између тематски и стилски различитих програма можемо пронаћи у концертима Фестивалског оркестра Номус који ће отворити Фестивал и завршном концерту у извођењу Бечког камерног оркестра. Они дају чврст обруч богатом репертоару у оквиру којег ћемо имати прилику да чујемо и два велика симфонијска оркестра, концерте камерне музике, мјузикл, балетску и циркуску представу – нагласила је Марија Адамов.

Поред поменутих оркестара, у осам фестивалских дана публика ће бити у прилици да чује концерте Војвођанског симфонијског оркестра и Београдске филхармоније, затим уметнике светске сцене Емануела Паиа и Пола Мејера који ће наступити са гудачима Берлинске филхармоније и састав „Мужикаш“ који ће на себи својствен начин представити музику коју је Барток скупљао на терену и користио у свом стваралаштву. Осим тога публици ће бити представљена плесна продукција Небојше Брадића „Проклета авлија“, као и циркус „Рециркел“ који на бајковит начин спаја музику, акробатику и плес. У сарадњи са Новосадским позориштем /Ујвидеки синхаз биће уприличена премијера мјузикла „Буђење пролећа“. Директор Новосадског позоришта Валентин Венцел је изразио задовољство због сарадње коју ансамбл позоришта по трећи пут остварује са фестивалом Номус.

Главни и одговорни уредник Фестивала Милан Радуловић је истакао да је поносан што Фестивал већ 40 година успешно опстаје и што је проглашен за манифестацију од националног значаја. Он се захвалио представнику „UniCredit“ банке Небојши Нешковићу, на подршци која је омогућила долазак Бечког камерног оркестра на Новосадске музичке свечаности.

IMG_9284