MIJA ALEKSIĆ sreda, 22. april / 19h, MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA sreda, 18. maj / 19h

„Zašto smo ih zaboravili“

Parobrod bioskop i Trezor RTS nastavljaju ediciju omaža glumcima sa Mijom Aleksićem u aprilu i Čkaljom u maju, kroz pitanje “Zašto smo ih zaboravili”.

Ova istovremena reafirmacija dramskog televizijskog nasleđa, ulazi u svoje 11. i 12. izdanje.

Cica Perović, Đuza i Đorđe Jelisić, Vlada Popović, Pleša, Gaga Nikolić, Bora Todorović, Paja Vujisić, Aca Gavrić, Bekim Fehmiu i Gidra prethodili su verovatno našem najpoznatijem glumačkom tandemu komičara Mija – Čkalja koji ravnopravno stoje sa njihovim svetskim kinematografskim pandanima: Totom, Burvilom, Fernandelom, Luj de Finom, Piter Selersom, Džeri Luisom…

U sredu 22. aprila u 19h, gledamo prvu-prvu domaću igranu seriju “Servisna stanica” koja je proslavila ovaj glumački tandem i školu humora Novaka Novaka i Lole Đukića, kao preteču svega dobrog što nas je kasnije zabavljalo. Serija je sadržavala 19. epizoda o servisnoj stanici – kafani na magistrali i glavnim likovima u vidu V.D. šefa Rake (Mija Aleksić) i suparnika, kuvara Jordana (Miodrag Petrović Čkalja), u borbi za prevlast upravljanja i žensku naklonost. Prvi put je emitovana uživo 1959. – 1960., a u rimejk filmovima “Nema malih bogova” i “Sreća u torbi” zabeležena je na filmskoj traci i time sačuvana do danas, sa nezaboravnom glumačkom podelom pored pomenutog dvojca:Vera Iilć Đukić, Đokica Milaković, Žarko Mitrović, Dragutin Dobričanin, Miodrag Deba Popović, Đuza Stoiljković i drugi.

Međutim, Aleksić glumac šekspirovskog i antičkog formata  je imao i svoju paralelnu karijeru kao idealnog lika za antropološki portret čoveka ovih prostora sazdanog od svih dobrih i loših slojeva, uzrokovanih istorijom našeg podneblja.  Od Mitrovićevih dela “Nož” i “Ubistvo na svirep i podmukao način…”, do “Skupljači Perja” i “Biće skoro propast sveta” Saše Petrovića. Aleksić je možda i jedan od najznačajnijih glumaca crnog talasa i zato ga gledamo u sredu takođe u baš takvom antologijskom ostvarenju reditelja i slikara Miće Popovića “Čovek iz Hrastove šume” iz 1964. To je jedan od filmova iz kinoteke Avala filma nad čijom budućnosti, strepimo.

Mija Aleksić se rodio kraj Gornjeg Milanovca 1923, a preminuo u Beogradu 1995., ostavivši iza sebe brojne ne samo televizijske i filmske uloge (od Građanina pokornog, preko Boksera koji idu u raj do Maratonaca), već i karijeru prvaka nacionalnog pozorišta, što je u velikoj meri dokumentovano u bonus izložbi o njegovom životu, Kulturnog centra Gornji Milanovac, koja nam stiže premijerno sa Dana komedije iz Jagodine.

Sreda, 22. april / 19h, ulaz slobodan, rezervacije na 011 / 414 21 63

image001 koca 1 koca 2 profile mija aleksic Svi-plakati