У четвртак, 23. априла 2015. године са почетком у 13 сати у Конаку кнеза Милоша главни и одговорни уредник часописа Политикин забавник Зеферино Граси, директор Историјског музеја Србије др Душица Бојић и фалеристичар Љубомир С. Стевовић свечано ће отворити две нове изложбе: „Ево мене, ето вас… Сећање кнеза Милоша” и „Таковски крст и споменица Другог српског устанка”.

                Изложбе се реализују поводом двестоте годишњице Другог српског устанка, а уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Изложба „Ево мене, ето вас… Сећање кнеза Милоша” на јединствен, узбудљив и несвакидашњи начин, у форми стрипа, оживљава сцене из једног од најзначајнијих периода модерне српске историје. Иако је стрип још увек популаран медиј, а догађаји инспиративни за стрип-стваралаштво, они се по први пут на овај начин приказују у музејском простору.

Посебну драж поставци дају аутентични предмети из овог периода, који прате причу.

Горан Ђукић Горски, стрип-цртач, црта приче бескрајно студиозно. Самоуверен у масовним сценама, са невероватним оком за детаље, просто приморава посетиоца да се после прочитане приче враћа на појединачне кадрове у којима се може уживати као у најбољим илустрацијама.

Аутори изложбе кустоси Изабела Мартинов Томовић, Борислав Корица, Владимир Мереник и Бошко Љубојевић су, између осталог, желели да популаризују и оплемене ову ликовно-наративну форму, а уједно и да, кроз за музејску изложбу необичан медиј, прикажу познате догађаје у свим њиховим комплексностима.

Изложба је отворена до краја 2015. године.

 

Изложба „Таковски крст и споменица Другог српског устанка” се организује поводом 150 година од установљавања првог српског ордена. На изложби и пратећим предавањима биће презентована историја ордена Таковског крста, који је 1865. године, поводом 50 годишњице од како је кнез Милош у Такову подигао Други српски устанак, установио његов син кнез Михаило да би тај јубилеј прославио на најсвечанији начин.

На основу састављених спискова свих живих ратника из Другог устанка и породица оних устаника који су погинули у току борбе или су умрли после устанка, кнез Михаило је установио прва српска одликовања: орден Таковског крста за преживеле устанике из 1815. и сребрну Спомен–медаљу са ликовима кнеза Милоша и кнеза Михаила за породице преминулих јунака који су учествовали у подизању устанка и војевали заједно са кнезом Милошем.

Прослава педесетогодишњице Другог српског устанка је одржана 23. маја 1865. на пољу управо испред конака кнеза Милоша у Топчидеру. На прославу је дошло 27 седих ратника, поред осталих и Узун Мирко Апостоловић и Матеја Симић, које је кнез Михаило лично одликовао Таковским крстом, док су сребрне медаље добиле 47 породица организатора Другог устанка.

Уз Таковски крст и сребрну Споменицу одликовани су добијали и истоветне указе који су штампани златотиском на пергамент папиру са текстом и датумом прославе, а имена су калиграфски дописивана.

Аутор изложбе је хералдичар и фалеристичар Љубомир С. Стевовић, док је поставку осмислила кустос Изабела Мартинов Томовић.

 

Током трајања изложбе „Таковски крст и споменица Другог српског устанка” у оквиру пратећег програма предвиђена су и предавања, на којима ће сваке суботе од 15 часова говорити аутор изложбе Љубомир С. Стевовић и историчар Видан Богдановић.

 

Субота 25. април, 15 часова, „Таковски крст кнеза Михаила 1865.”

Субота 2. мај, 15 часова, „Таковски крст у ратовима за ослобођење и независност 1876–78.”

Субота 9. мај, 15 часова, „Краљевски Орден двоглавог белог орла 1883–1941.”

Субота 16. мај, 15 часова, „Краљевски Орден Светог Саве 1883–1941.”

Субота 23. мај, 15 часова, „Краљевски Орден Милоша Великог 1898–1903.”

 

Улаз на предавања је слободан.

Изложба је отворена до 25. маја 2015. године.

 

Поред поменутих нових тематских изложби, сви заинтересовани у Конаку имају прилику да посете и сталну поставку која обухвата шест амбијенталних излагачких целина под називом „Живот у Србији у 19. веку“ (приземље), које приказују промене у начину живота у Србији у 19. веку и поставку „Милош Обреновић– династија, историја, мит“ (спрат), посвећену творцу модерне српске државе кнезу Милошу, његовим заслугама за ослобођење од османске власти, као и значају који су његови наследници из династије Обреновић имали у српској историји 19. века.

 

Подсећамо Вас да ће сталну поставку и нове тематске изложбе моћи бесплатно да виде и посетиоци предстојеће манифестације „Музеји Србије. 10 дана од 10 до 10”, која се реализује од 9. до 18. маја ове године.

 

Радно време Конака: сваког дана од 10 до 17 часова, осим понедељка

Адреса: Булевар патријарха Павла бр. 2, Телефон: 011/ 2660-422

Превоз до Конака: трамвај бр. 3, аутобус бр. 49 и бр. 94

Цена улазнице је 200 РСД, а за ђаке, студенте и пензионере 100 РСД.

 

Напомињемо да је у галерији на Тргу Николе Пашића до 10. маја постављена гостујућа рускатематска изложба „Погледај рату у очи. Русија у Првом светском рату у филмским хроникама, фотографијама и документима“. Изложба је савремени музејски пројекат посвећен стогодишњем јубилеју Великог рата са којим, након великог успеха у Москви током јесени 2014., могу да се упознају и посетиоци Историјског музеја Србије.

По замисли организатора поставка настоји да, историјски основано и на бази поузданих докумената, посведочи о Великом рату, његовим узроцима, главним догађајима и последицама.

 

Konak kneza Milosa