Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su tajna mnogih blistavih osmeha, jer pružaju savršenu kombinaciju lepote i funkcionalnosti. Bez obzira da li ste nezadovoljni bojom, oblikom ili položajem vaših zuba, ove krunice nude rešenje koje ne samo da obnavlja, već i unapređuje vaš osmeh.

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su stomatološke navlake koje se koriste za pokrivanje i zaštitu oštećenih ili estetski nezadovoljavajućih zuba. Izrađene su u potpunosti od cirkonijum dioksida, materijala poznatog po svojoj izuzetnoj čvrstoći i otpornosti. 

Za razliku od tradicionalnih metalokeramičkih krunica, bezmetalne krunice nemaju metalnu osnovu, što im omogućava da izgledaju prirodnije i bolje se uklapaju sa preostalim zubima. Ove krunice se koriste ne samo za zaštitu zuba, već i za poboljšanje njihovog izgleda, uključujući promenu boje, oblika i položaja zuba. 

Zbog svoje biokompatibilnosti, bezmetalne krunice ne izazivaju alergijske reakcije i nude dugotrajno rešenje za pacijente koji žele estetski savršen i funkcionalan osmeh. 

Zašto su bezmetalne krunice bolje od metalokeramičkih?

Bezmetalne krunice postaju sve popularniji izbor u stomatologiji zbog svojih brojnih prednosti u odnosu na tradicionalne metalokeramičke krunice:

  1. Estetika: Bezmetalne krunice su izrađene od cirkonijum dioksida, koji oponaša prirodnu translucenciju i boju zuba, pružajući prirodan izgled. One ne stvaraju tamne linije na rubu desni, koje su često vidljive kod metalokeramičkih krunica, te su stoga idealne za prednje zube gde je estetika najvažnija.
  2. Biokompatibilnost: Cirkonijum dioksid je biokompatibilan materijal, što znači da ne izaziva alergijske reakcije ili iritacije desni. Ove krunice su posebno pogodne za pacijente sa osjetljivim desnima ili alergijama na metale.
  3. Dugotrajnost: Bezmetalne krunice su izuzetno čvrste i otporne na habanje, što osigurava dug vek trajanja. Manje su sklone lomljenju u poređenju sa metalokeramičkim krunicama, koje mogu postati krte tokom vremena.
  4. Minimalna priprema zuba: Za ugradnju bezmetalnih krunica potrebno je ukloniti manji deo zubne strukture, čime se čuva veći deo prirodnog zuba. To znači da zub ostaje jači i zdraviji na duži period.
  5. Prilagodljivost: Bezmetalne krunice se mogu lako prilagoditi boji preostalih zuba, čime se postiže ujednačen i prirodan osmeh. Idealne su za pacijente koji traže visoko estetsko rešenje, uključujući tzv. „Hollywood smile“. Za više informacija o holivudskom osmehu kliknite ovde.

Bezmetalne krunice su jasni pobednici u poređenju sa metalokeramičkim krunicama kada su u pitanju estetika, udobnost i dugotrajnost. Njihova sposobnost da oponašaju prirodne zube, uz minimalne rizike od iritacija ili alergija, čini ih idealnim izborom za sve koji žele trajno, pouzdano i estetski savršeno rešenje za svoje zube.

Kada se preporučuju bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se preporučuju u različitim situacijama gde je potrebno estetsko i funkcionalno poboljšanje zuba.

 Ako imate zube sa velikim plombama koje su sklone pucanju, ili ako se suočavate sa problemima poput zapadanja hrane između zuba što može dovesti do lošeg zadaha i stvaranja parodontalnih džepova, bezmetalne krunice mogu biti pravo rešenje. 

One su takođe idealne za pacijente koji pate od bruksizma (škrgutanja zubima), jer pružaju dodatnu zaštitu zubima koji su već istrošeni. 

Pored toga, bezmetalne krunice su odličan izbor za osobe koje žele da poboljšaju izgled svojih zuba, bilo da su nezadovoljni njihovim položajem, oblikom ili bojom.

Kako izgleda procedura ugradnje bezmetalnih krunica?

Procedura ugradnje bezmetalnih krunica obično se sastoji od nekoliko ključnih koraka, koji pacijentu osiguravaju optimalan rezultat uz minimalnu nelagodnost. 

Evo kako izgleda ceo proces:

1. Prvi pregled i planiranje

Procedura počinje besplatnim pregledom, tokom kojeg stomatolog procenjuje stanje vaših zuba. Neophodno je doneti ortopan snimak obe vilice, koji omogućava stomatologu da precizno analizira zubnu strukturu i okolne kosti.

Fotografisanje vaših zuba i osmeha je važan deo planiranja, jer omogućava stomatologu da kreira detaljan plan terapije i omogući vam da vizualizujete krajnji rezultat.

2. Priprema zuba

Zubi koji će dobiti krunice se pripremaju brušenjem kako bi se stvorilo dovoljno prostora za postavljanje krunica. Ovaj korak je ključan za osiguranje da krunice pravilno prijanjaju i ne utiču na zagriz. Nakon brušenja, na zube se postavljaju privremene krunice koje ih štite dok se prave definitivne krunice.

3. Izrada i proba krunica

U sledećoj poseti, stomatolog postavlja osnovu za krunice na zube kako bi se proverilo njihovo pristajanje i oblik. Ovo je trenutak kada se vrše sve potrebne prilagodbe. 

Pre nego što se krunice trajno cementiraju, pacijent dolazi na finalnu probu gde se vrši poslednja provera pristajanja, boje i oblika krunica.

4. Cementiranje krunica

Nakon što su sve prilagodbe izvršene i pacijent je zadovoljan izgledom, krunice se trajno cementiraju na pripremljene zube ili implante. Stomatolog proverava zagriz i prilagođava krunice ako je potrebno, osiguravajući da su potpuno funkcionalne i estetski usklađene sa preostalim zubima.

5. Kontrola i održavanje

Nakon ugradnje krunica, preporučuje se redovno posjećivanje stomatologa na svakih šest meseci kako bi se osiguralo da je sve u redu i da krunice funkcionišu kako treba.Pacijentu se daju uputstva o pravilnom održavanju oralne higijene, koja je ključna za dugovečnost bezmetalnih krunica.

Ova procedura je obično završena u četiri posete tokom jedne sedmice, što omogućava pacijentima da brzo dobiju svoj željeni osmeh.

Transformišite osmeh u svega par poseta stomatologu

Ugradnja bezmetalnih krunica je brz i efikasan način da transformišete svoj osmeh i poboljšate funkcionalnost zuba. Ova procedura, koja traje svega nekoliko poseta, pruža dugotrajne rezultate uz minimalne rizike i maksimalnu estetsku vrednost. 

Ako želite prirodan, blistav osmeh koji ne samo da izgleda savršeno već je i izuzetno izdržljiv, bezmetalne krunice su idealno rešenje za vas. 

Ne odlažite, sada je pravi trenutak da investirate u osmeh koji ćete ponosno nositi godinama!