Zemun, naselje u Beogradu ili “grad u Beogradu” prepoznatljiv je po autentičnoj arhitekturi, koja jednim delom čini istorijsko nasleđe ovog grada i savremeni urbani trend, sa druge strane. Grad okružuje zelenilo i prirodni spomenici, veliko šetalište sa brojnim kulturnim dobrima i istorijskim spomenicima, peščana plaža Lido i prirodni rezervat Veliko ratno ostrvo.

 

Pomenute znamenitosti su samo delić jedinstvenog izgleda Zemuna zajedno sa čuvenim ribljim restoranima, galerijama, zanatskim radnjama i kladrmom. 

 

Zemun je tokom dužeg dela svoje istorije bio odvojen od Beograda, te se danas građani Zemuna šale na račun Beograđana kako imaju sve što im je potrebno u svom centru grada, stoga im i nije potrebno da idu čak do centra Beograda! 

Da li je moguće izdvojiti samo nekoliko najzanimljivijih znamenitosti, koje treba posetiti kada se nađete u Zemunu?

 

Kula Gardoš

 

Kula Gardoš ili Milenijumska kula predstavlja jedan od najpoznatijih simbola ovog grada. Iznad krovova kuća izdiže se kula izgrađena davne 1896. godine za šta su zaslužne ugarske arhitekte. 

 

Na samom vrhu Kule nalazi se vidikovac sa kog se proteže izuzetan pogled na Dunav i grad Beograd, a tokom letnjih meseci se u podnožju Kule na Gardošu održavaju brojna dešavanja za decu i odrasle.

 

Crkva Svetog Oca Nikolaja

 

Nedaleko od Kule nalazi se pravoslavna crkva iz 18. veka Nikolajevska crkva. Ovaj spomenik kulture smatra se jednom od najstarijih sačuvanih sakralnih građevina na području Beograda. 

 

U crkvi se čuvaju vredni predmeti, koji su značajni za kulturnu istoriju kako Zemuna, tako i grada Beograda.

Kej Oslobođenja

 

Zemunski kej ili Kej Oslobođenja poznato je šetalište duž obale Dunava, omiljeno među decom i svim ostalim uzrastima. Takođe, kej je glavna stanica plovnih objekata. 

 

Prateći obalu Dunava šetalište vodi do poznatih splavova, kafana, kafića, kazina i poznatog hotela “Jugoslavija”. Na samom keju postoji raznovrstan sadržaj za decu, šetnju i bicikliste.

 

Pozorište Madlenianum

 

Opera i teatar Madlenianum osnovana je i rekonstruisana 1998. godine pod pokroviteljstvom Madlene Zepter. Pozorište je prva prvitna opera u ovom delu Evrope nakon Drugog svetskog rata. Na repertoaru ovog pozorišta danas se nalaze opera, balet, mjuzikl, koncerti i gostujuće predstave. 

 

Zemun može ponuditi i sjajan smeštaj, a to su apartmani u Zemunu. Privatan smeštaj omogućiće svakome privatnost, udobnost i komfor kakav se može porediti sa bilo kojim hotelom. Uz pristupačne cene, dobru povezanost gradskog prevoza iz Zemuna sa centrom Beograda i izuzetnu opremljenost svakog apartmana, boravak i poseta Zemuna biće još prijatnija.