Nakon dvodecenijskog prisustva na srpskoj pop-rok sceni, kao član jedne od perjanica bendova devedesetih godina, Željko Markuš je tiho napustio grupu Kristali. Gitarista koji je ujedno bio i polovina autorskog tima, zadužio je nevesele i mračne devedesete, nekim od najlepših i najpozitivnijih gitarskih pop-rok melodija, poput “Ja imam dva metra”, “Kako si lepa”, “Talasi”, “Sad se svega sećam”, “Dolina ljubavi”, “Osmi dan”,“Menjam se”, “Moje srce”, odnosno albumima, “Kristali”(1994), “Dolina ljubavi”(1997), “Sve što dolazi”(2001), “Samo bluz”(2013).

1897888_570380769712149_716112826_nOdlazak , srećom, nije značio i okretanje leđa muzici i komponovanju, već izvesno jedan, potrebni, novi početak. Nije bilo ni kreativnog traženja niti lutanja, jer je Željko uz akustičnu gitaru, iskreno i direktno u mikrofon, otvorio svoje srce i misli.   Jednostavno je pustio emocijama, da poput vode, same pronađu zvučno obličje i put kretanja. Okružen nekim novim licima, novim idejama i melodijama, Markuš kao da je dobio novi vetar u leđa, kada je osnovao Pacifik.

Grupa Pacifik je kvartet koga čine iskusni muzičari: Željko Markuš (ex Kristali) –vokal i akustična gitara, Jovan Jocić – električna gitara, Nemanja Jevtić (ex Best Beat )- bas gitara i Ratko Ljubičić (ex U škiripacu, Familija, Kristali itd. ) – bubnjevi. Tim se okupio 2013. godine kad su članovi benda, iz potrebe za sviranjem nakon napuštanja matičnih bendova, krenuli da stvaraju nove pesme bez kompromisa u bilo kojem smislu. Pesme su nastajale tokom prve godine na probama, da bi se zatim snimale u studiju Loudworks tokom 2014. Radilo se temeljno i bez vremenskog ograničenja, što je rezultiralo albumom “Susret

Nazvana po jednoj od pesama koja možda najbolje objašnjava njenu suštinu, “Susret” je zrela ploča, pop usmerenja sa dodirom “amerikana” melanholije . Tema svih devet autorskih pesama su lične priče i razmišljanja, bez pretenzija ka određenom stilu, ali sa svom pažnjom i ljubavlju prema muzici. Deseta pesma na albumu je svojevrsna posveta grupi Eva Braun, obrada njihove kompozicije “Ne vidim zašto smo tu” (“Prisluškivanja”).

Na albumu “Susret” gostuju beogradski muzičari Ivan Krstić – klavir , klavijature; Maja Klisinski – perkusije. Saša Habić potpisuje snimanje i produkciju vokala.

Saša Habić je došao na kraju, kada smo snimali vokal. Kao profesionalac, on je pomogao da se “počiste” još neke sporne stvari u aranžmanima, tako da je faktički i koproducirao ovaj album”, objašnjava Markuš.

Na albumu “Susret”(Menart, 2015) nalaze se sledeće kompozicije:

1.Zauvek

2.Dignuti vetrom

3.Kap

4.Ljubav je

5.daleko sam

6.Susret

7.Problem

8.Ovo je taj dan

9.Okreni se

10.Ne vidim zašto smo tu

Ovaj “Susret”, je kako sam autor kaže, “vredan dugog rastanka”, stoga znamo da ćemo i ubuduće mnogo slušati o bendu Pacifik.

Pacifik-01