U rutinskoj kontroli koje je sprovelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na najvećem gradilištu u centru grada, „Central Garden“, utvrđeno je da su izraelski investitori „AFI Europe“ i „Shikun & Binui group“ u potpunosti ispoštovali sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i građevinskim radnicima obezbedili sve potrebne uslove za bezbedan rad. Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je usvojen 2005. godine, svi investitori, izvođači radova i vlasnici firmi dužni su da svojim radnicima obezbede adekvatne uslove za rad. Iako su odredbe jasno definisane, mnogi investitori izbegavaju svoje obaveze i zbog toga u našem gradu postoji veliki broj gradilišta koji nisu bezbedni za rad.
„Pohvalu koju je uputio predstavnik Ministarstva rada i zapošljavanja još jednom potvrđuje ozbiljnost i profesionalnost pristupa vodećih izraelskih investitora u izgradnji jedinstvenog stambeno-poslovnog kompleksa „Central Garden“ koji će Beogradu vratiti stari duh nekih lepih vremena“ rekla je Mina Kalezić, Direktor marketinga kompanije CBRE Srbija – ekskluzivnog zastupnika prodaje kompleksa „Central Garden“ i dodala: „bezbednost svih radnika i zaposlenih je naš imperativ koji svaki investitor mora da poštuje i da obezbedi svim zaposlenim uslove koji dolikuju i koji su propisani zakonom.“
Maja Velimirović, lice zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu projekta „Central Garden“, istakla je da je ovo školski primer dobro organizovanog gradilišta i da je bezbednost svih zaposlenih osnovni moto, kako investitorima tako i svim partnerima koji su angažovani na projektu. Dobro uigran tim, angažovan na projektu, brine o bezbednosti svih radnika na gradilištu i uspostavlja svakodnevnu kontrolu.
Inspektori vrlo često nailaze na nepravilnosti kao što su nedostatak opreme za bezbedan rad (zaštitni šlem, zaštitne rukavice, adekvatna obuća i sl) i neprijavljeni radnici. I pored upornosti resornog ministarstva da se ovaj problem reši i u protekloj rutinskoj kontroli inspektori su naišli na niz nepravilnosti, ali i na svetli primer dobro organizovanog gradilišta.

IMG_0987 IMG_0996