Nakon objave predsedničke kandidature Hilari Klinton i 5. sezone Game of Thrones, ta dve uzorna događaja, protekle nedelje okupirala su naš javni prostor, potisnuvši svakodnevicu naše političke scene ili naš najgledaniji televizijski program u sezonskim nastavcima “Rijaliti šou”.

UK Parobrod i AgitPop kao “HOUSE OF CARD” tim Vam donose 7. debatu o najboljim serijama današnjice.

House of Cards

Tačno pre godinu dana u vreme njene najveće euforije počeli smo sa serijom “True Detective” da bi nastavili sa “Mad Men”, “Broen”, “Homeland”, “Newsroom”, ali i otvaranjem podkasta u domaćoj produkciji kroz “Bolji život”. Sagovornici su bili naši najznačajniji teoritičari savremene pop kulture ili direktni akteri, i taj kontinuitet i kvalitet razgovora nastavljamo i u ponedeljak, 20. aprila od 19h u UK Parobrod.

Da li su srpski političari i koji, gledali seriju, usvojili kod Frenka Andervuda? Zašto se Boris Milićević jedini od njih, odvažio da govori o seriji, koju možda i mi živimo!? Šta je psihološki profil, a šta strategija Andervudovih i okruženja, sem Milićevića promišljaju Marija Vićić, ekspertni ljubitelj serije i Marija Čanković psiholog uz moderaciju Jelene Đurović – AgitPoP.

Uz spomenuti “GoT”, serija “House of Cards” kao najgledanija ili i najbolja TV serija današnjice, proizvod je produkcije Bo Wilimona kao adaptacije istoimene britanske matrice iz 90tih godina.  U svojoj trećoj sezoni sa glavnim ulogama u tumačenju Kevin Spejsija i Robin Wrajt, ona se tretira kao markacija nove dominacije televizije u odnosu na film u okviru kreativne industrije. Kablovski operator Netflix izbacio je u prve 2 sezone, 2 puta po 13 epizoda političkog trilera u kome pratimo uspon Frenka Undervuda u nomenklaturi Vašingtonskog establišmenta od kongresmena, državnog sekretara preko potpredsednika do upravo sada u igrajućoj 3. sezoni, predsednika Sjedinjenih američkih država, kao i njegove supruge Kler od NGO sektora do ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama. Sinopsis serije zasnovan je na postulatima manipulacije, surove pragmatičnosti i sile koja boga ne moli, a njen medijski odjek su brojne nominacije za Emi i Zlatni globus.

Ponedeljak, 20.april 19h, Kapetan Mišina 6a: Marija Vićić, Marija Čanković, Boris Milićević, Jelena Đurović “House of card”