Prve avgustovske subote naš grad će ponovo biti u znaku Rumfesta, manifestacije koja afirmiše naš zavičaj kao prostor u kojem se odvajkada dobro i kvalitetno jelo i pilo. Turistička organizacija opštine, pod pokroviteljstvom rumske opštine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, po četvrti put organizuje festival fruškogorskih vina i sremskih gastronomskih prerađevina i specijaliteta. Za tu priliku, će na Glavnom gradskom trgu osvanuti Vinska ulica u kojoj će vinari i mesari nuditi na degustaciju i prodaju svoje tradicionalne proizvode. Ovu ponudu dopuniće i vredne sremske domaćice sa raznim vrstama slanih i slatkih kolača, karakterističnih za  manifestaciju pod nazivom „Sremski kolač“ koja se početkom marta održava u našem gradu. Njima će se, po običaju, u zadnjem delu trga, sa svojim prodajnim štandovima, pridružiti i izlagači na Bazaru kreativnosti u organizaciji Regionalne ženske inicijative „Panonka“.

U večernjim satima u Vinskoj ulici će biti posebno zanimljivo,  budući da je poznati rumski gastronom Zoran Svirčev Svirko odlučio da sugrađanima i gostima ponudi na degustaciju svoj novi proizvod, brendiranu kobasicu „Svirulina“, koja bi mogla da postane zaštitni znak ne samo Rumfesta nego i ovog dela Srema, a pored toga na istom štandu posetioci će moći  da uživaju i u  Svirkovom junećem gulašu u lepinji. Svoj udeo u festivalskoj ponudi za degustatore imaće i Riblji restoran „Konoba“ sa ribljom čorbom i puževima. Ova ponuda biće besplatna za posetioce Rumfesta, od kojih se očekuje da još jednom potvrde svoju humanost u vidu pomoći ljudima stradalim u poplavama kroz dobrovoljne novčane priloge koje će ostavljati u kutijama na tom i štandu Turističke organizacije.

Svoj doprinos ovoj manifestaciji daće i ovog puta članovi Udruženja Evropski vinski vitezovi Sveti Georgfije, najbrojnijeg i najaktivnijeg udruženja, koji ovakve prilike koriste za afirmaciju i širenje vinske kulture i propagiranje umerenosti u pijenju, kroz koju se u vinu uživa svim čulima.

Veliko finale ovogodišnjeg Rumfesta biće koncert grupe „Neverne bebe“ koja bi svojom muzikom trebalo da zadovolji mlađu publiku ali i pripadnike starijih generacija.

Budući da je za 2. avgust najavljeno lepo vreme, a posebno imajući u vidu da će se na koncert „Nevernih beba“ nadovezati Pena parti na rumskom Bregu i da je to prvi dan avgustovskog vašara, za očekivati je da će Rumfest četvrti put zaredom okupiti veliki broj Rumljana i gostiju iz okolnih mesta na prijatno i veselo druženje u režiji Turističke organizacije opštine Ruma.

 

Subota, 2. avgust 2014. IV RUMFEST

10 čas.  Vinska ulica i Bazar kreativnosti

18 čas.  SVIRKOV ŠTAND degustacija („Svirulina“, gulaš u lepinjiu, riblja čorba, puževi)

20,45 čas. Svečano otvaranje Rumfesta, Udruženje Evropski vinski vitezovi „Sveti Georgije“

21 čas.  Koncert grupe „Neverne bebe“

Plakat Rumfest