Burme belo zlato, zlatara aurum


Kada je u pitanju nakit, od nastanka civilizacije ljudi su isti nosili kako bi označili društveni status, skrenuli pažnju na određene delove tela, svoju ličnost, itd. U početku, to su bile ogrlice napravljene od kanapa na kome su bile nanizane školjke, ili su imale kosti, rogove, perje kao i životinjske kandže, i na taj način su predstavljale zaštitnu funkciju. Vremenom se izgled nakita, oblik pa i sam materijal menjao, tako da je danas moderno raditi 3D štampanje nakita. 

Proces proizvodnje 3D štampanog nakita

Kada je u pitanju 3D modeling nakita, postoji nekoliko faza, etapa kroz koje mora da prođe. Prva etapa predstavlja dizajn nakita, i to se radi tako što kupac dođe sa svojom željom, izradu burme od belog zlata, kako želi da mu izgleda taj komad nakita, koji oblik da ima, kao i od kog materijala da bude napravljen. Nakon toga, produkcijski tim treba da utroši mnogo energije kako bi skicirao dizajn nakita. Kada se završi dizajn nakita, onda se prelazi na skeniranje dijamanata pomoću kojeg se pravi 3D virtualni model sa preciznim veličinama, strukturom, pa i rasporedom.

Kada su urađene prve dve etape, onda dizajnerski tim koristi tehnologiju za kreiranje virtualnih modela za nakit. Oni na taj način mogu precizno dizajnirati svaki aspekt nakita, čineći na taj način da proizvod bude privlačniji. Modifikovani digitalni model je poslat na 3D štampač kako bi se dobio 3D voštani uzorak visoke rezolucije dijamantnog prstena. Nakon toga, dizajnerski tim će pažljivo proveriti 3D štamapni uzorak voska sa prstenom od dijamanata kako bi se osiguralo da on tačno odražava originalni dizajn. Na taj način, ovo predstavlja kontrolu kvaliteta, jer je ovo prvi uzorak u samom proizvodnom procesu, i ako kopija uzorka voska ne odgovara tačno, onda dizajnerski tim mora da doradi dizajn i da ispravi to što je potrebno. 

Kada se model završi, onda se počinje sa izradom kalupa za taj komad nakita koji se pravi zasebno i koji predstavlja poseban deo. Tokom procesa sušenja, unutrašnji sloj voska gori, a rastopljeno zlato ili platina se uliva u kalup za hlađenje. Kada se svaki deo modela odradi, onda se počinje sa varenjem zajedno svih tih stvari kako bi se sastavio završni sklop. 

Kada se instalacija završi onda se može staviti i drago kamenje. Da bi se povećala preciznost postavljanja dragog kamena, potrebno je da tehničar koji je zadužen za taj deo izbuši rupe na bočnom zidu prstena za svaku poziciju gde se kameni rubovi postavljaju pod mikroskopom. Kada se dijamant postavi, vrši se temeljno poliranje. 

Ovom tehnikom je moguće modelovati ne samo burme već i drugi nakit kao što su srebrne ogrlice sa imenom i specifičan nakit.

Cena modeliranog 3D nakita

Cena 3D štampanog nakita zavisi od više faktora kao što su: oblik i izgled nakita, vrsta nakita, težina nakita, materijal od koga je napravljen, itd, i ona iznosi od 20 do 250 evra. Naravno, postoje i oni nakiti koji sadrže i posebne dijamante, bisere, pa je i to razlog zašto ovakav nakit može biti skuplji. Sa druge strane, materijl koji se tom prilikom dodatno koristi je veoma mali, i trošak proizvođača je veoma mali, skoro pa i nepremetni u odnosu na tradicionalno pravljenje nakita. 

Ukoliko želite poseban verenički prsten ili burme za vaše savršeno venčanje posetite zlatara Aurum u centru Beograda koji izradjuju burme i drugi nakit primenom 3d tehnologije.