Uzgoj, pakovanje i prodaja oraha

Možda ste nekad pomislili da su orasi koštunjavo voće koje vodi poreklo sa Balkana, obzirom da u našem regionu veoma dobro uspevaju, međutim orasi su biljna kultura koja se gajila i 7000 godina p.n.e. Nekada su bili rezervisani samo za članove kraljevskih porodica, dok su danas dostupni svima. Njihov plod je bogat hranljivim sastojcima i nije ni čudno da za orasima vlada tolika potražnja.

Naime, orah je veoma tražen izvozni proizvod u Evropi i u svetu. Samo u Evropi godišnje postoji potražnja za dodatnih 100 tona očišćenog ploda oraha, a ako govorimo o svetskim razmerima tu cifru treba pomnožiti bar sa 5. Najveći uzgajivači oraha Evrope su Turska, Mađarska, Rumunija i Bugarska, a sledi ih Srbija, koja je na petom mestu. 

Obzirom da u našoj zemlji plodnog tla ne manjka, orasi bi mogli da postanu biljna kultura budućnosti. Nisu zahtevni za odgajanje, o čemu će reči biti kasnije, a postižu odličnu otkupnu cenu.

Koliko se može zaraditi prodajom oraha?

Otkupna cena oraha u zemlji se kreće od 800 do 1000 dinara. Nakon sadnje oraha, prva berba uglavnom daje oko 30 kg očišćenog ploda po stablu. Prinos biljke se s godinama povećava, te tako 1 hektar zasada može donositi i od 4 do 8 tona ploda. Na jednom hektaru može da se zasadi oko 150 sadnica. Prostom računicom dolazimo do brojke koja iznosi 37.000 evra. Da, to je zarada koju možete ostvariti jednogodišnjim prinosom ploda oraha.

Mogućnost zarade se povećava ako sklopite ugovor o izvozu ili o prodaji oraha nekoj od velikih konditorskih firmi koje ovaj plod obilato koriste za spravljanje poslastica. Ono što je sigurno jeste da su orasi traženi i kod domaćih i kod stranih nakupaca. Možete ih prodavati prodavnicama zdrave hrane, pijačnim prodavcima, proizvodnim pogonima velikih proizvođača, poslastičarama itd.

Obzirom na mogućnosti zarade i veliku potražnju za robom, investiranje u uzgoj oraha vraća početni kapital u prvoj godini berbe.

Orah – karakteristike biljke

Orah je plod istoimenog drveta, koje pripada familiji Juglandaceae. Zavisno od vrste, a svaka zemlja ima svoju, naturalizovanu vrstu oraha, stablo može da dosegne visinu i do 40 metara. Kako bi plod bio lakše dostupan stabla oraha koja se uzgajaju u voćnjacima se orezuju, te narastu obično do nekoliko metara visine. Od preko 50 vrsta oraha, koliko se smatra da postoji, najveća potražnja vlada za tzv. “domaćim orahom”.

Koji su uslovi pogodni za uzgoj oraha?

Ako planirate da posadite orah, najbolje bi bilo da to učinite u jesen. Jesenja sadnja mu najviše pogoduje i sadnice će se bolje primiti nego u proleće. Orah se može zasaditi iz semena biljke ili putem sadnice sa korenom. Stručnjaci preporučuju da izbegavate sadnju iz semena, jer će orahu trebati drugi niz godina da da prve plodove, koji nikada neće biti obilati kao oni koji se uzbiraju sa drveta izraslog iz sadnice. 

Klima, zemljište, đubrenje i navodnjavanje oraha

Orah je prilično otporna biljka, ali to ne znači da ne postoje vremenski uslovi koji mu mogu naštetiti. Orah odoleva i niskim i visokim temperaturama jednom kada je formirana višegodišnja biljka, ali dok je mladica, u prvim godinama, drastične temperature promene ga mogu uništiti. 

Orahu pogoduje umereno topla klima – plod (cvet) ne trpi temperature ispod -2 stepena Celzijusa, ali jednako ne podnosi ni vrućinu. Suša takođe može negativno uticati na mladu biljku, stoga je redovno navodnjavanje neophodno. Klimatske promene ne oštećuju koren i stablo oraha, već plodove.

Zemljište koje je pogodno za zasad voćnjaka oraha je neutralno i blago alkalno. Odgovarajuće su i aluvijalne podloge, na kojima su nanosi reka ostavile bogate slojeve organskih materija u zemlji. Tlo treba da ima pesak u svom sastavu, kako bi bilo propustljivo i kako ne bi predugo zadržavalo vodu, koja može da dovede do truljenja korena biljke.

Pre sadnje zemlju treba tretirati protiv korova, preorati, dobro nađubriti i navodnjavati. 

Kako se sadi orah?

Orah se, kao što smo spomenuli, sadi u jesenjim danima, na dubini od oko 80cm. Najbolje je kupiti sertifikovane sadnice, kako bi prinos ploda bio dobar. Kada kupujete sadnice treba da tražite one sa razvijenim korenom, a ne krošnjom. 

Kako biljka bude rasla, sadnice ćete orezivati. Orezuju se na 150 do 180cm visine, u oblik vaze ili piramide, ali nikada se ne orezuju za više od pola cm iznad formiranog pupoljka. Razmak između sadnica može biti 10x10m ili 5x5m ako su sadnice bujnije.

Za jedan hektar zasada oraha potrebno je od 400 do 800 sadnica oraha, a stabla punu plodnost dostižu sa 10 do 15 godina starosti. Prva berba oraha biće tri godine nakon sadnje.

Sadnice se đubre (ne direktno na sadnicu, nego oko nje) i okopavaju se nakon 3 godine.

Kakva je mehanizacija potrebna za voćnjak oraha?

Kako biste lakše prošli ceo postupak uzbiranja plodova oraha, biće vam potrebna mehanizacija koja će vam u mnogome olakšati ovaj posao:

  • Mašina za trešenje – Tresač
  • Mašina za sakupljanje oraha
  • Mašina za čišćenje oraha
  • Mašina za pakovanje u vreće

Kupovinom mehanizacije za sakupljanje, čišćenje i pakovanje oraha izbeći ćete plaćanje najamne radne snage ili usluge vršenja ovih radnji. Stoga se ulaganje u mehanizaciju isplati.

Pakovanje i prodaja oraha

Orasi se pakuju, zavisno od krajnjeg kupca, u vreće od 2, 5, 10, 20, 50 i 100kg. Pakovanje oraha se vrši pomoću mašina za pakovanje, koje mogu biti manualne ili automatske. Automatske mašine za pakovanje odgovarajuće su za velike obime proizvodnje – dakle, ako raspolažete sa više tona oraha, pakujete ih i prodajete na veliko. Manualne mašine su pogodnije za pakovanje manjih količina oraha. Dok automatske mašine ceo posao obavljaju samostalno, manualnim mašinama rukuje zaposleni odgovoran za pakovanje.

Orahe je bitno zaštititi od vlage, zato se preporučuje pakovanje u plastične vreće. Nakon pakovanja plod je spreman za dalju distribuciju i prodaju.