Trudnoća se ne naziva bez razloga drugo stanje – prate je ogromne promene koje se dešavaju u vrlo kratkom vremenskom periodu, a koje se odražavaju i na psihu i na telo žene. Neobično je i zapanjujuće pratiti kako se vaše telo menja. Unutrašnji ograni se potiskuju kako bi napravili mesta za rastuću bebu, materica se širi, koža se rasteže, a vaš stomak raste i iz dana u dan postaje sve veći. 

Kada vaša beba dođe na svet, hormonska oluja je tek na pola puta. Biće potrebno još devet meseci, a nekada i duže, dok ne steknete osećaj da ste ponovo ona stara vi. Od svih promena koje će uslediti, jedna od najevidentnijih fizičkih promena biće vaš stomak. Nakon što se porodite mogli biste da izgledate kao da ste i dalje trudni, samo ne devet meseci, već otprilike 5 ili 6. Ne očajavajte, to je potpuno normalno. Od momenta kada se porodite vaša materica će početi da se kontrakuje i skuplja, ali biće joj potrebno vreme da se vrati na prvobitnu veličinu.

Pitate se kako onda skinuti stomak posle porođaja? Da li je dovoljno samo pustiti da prođe vreme i stvari će se regulisati same? Vreme će učiniti dosta, ali nije svemoguće. Kako biste se vratili u formu i ponovo stekli oblik tela kao pre trudnoće, moraćete malo da se potrudite. U nastavku pročitajte kako da to izvedete!

Dojenje 

Verovali ili ne, dojenje je samo jedan od čudesnih mehanizama funkcionisanja ženskog tela, a može u velikoj meri pomoći u gubljenju težine koju ste zadobili u trudnoći. Kako bi vaše telo proizvodilo mleko za ishranu vaše bebe, organizam će trošiti od 300 do 500 kalorija više svakog dana! Zar to nije sjajno? Pružićete vašoj bebi najbolju moguću hranu, nećete morati da se mučite pripremanjem formule, a istovremeno ćete i mršaviti.

To nije sve! Prilikom dojenja oslobađa se hormon oksitocin, koji ubrzava kontrakcije materice dok se ona vraća na prvobitnu veličinu. Skupljanje materice ćete osetiti kao menstrualne grčeve, u većoj ili manjoj meri bolne, a vraćanje materice će uticati na to da vaš stomak izgleda manje.

Zdrava ishrana

Koliko je zdrava ishrana važna tokom trudnoće, dok nosite bebu, toliko je važna i nakon nje. Kada se beba rodi naći ćete se u vrtlogu novih aktivnosti za koje će vam biti potrebno mnogo energije. Kako biste obezbedili sebi energiju, a bebi zdravo mleko (ako dojite) hranite se zdravo. Šta podrazumevamo pod zdravom ishranom? Obilje voća, povrća, žitarica, orašastih plodova i mesa. Izbegavajte grickalice, brzu hranu, hranu sa dodatim šećerima i industrijski prerađene namirnice. Za vas je najbolja hrana ona koju možete da prepoznate na tanjiru, a složićemo se da to svakako nije salama ili čokoladica.

Ako ste zavisnik od slatkiša i ne možete da ih se odreknete zamenite nezdrave slatkiše zdravim šećerima. Urme su super-zdravo voće koje vam može nadoknaditi karamele ili praline, recimo. Imaju predivnu kremastu i mesnatu teksturu i izuzetno sladak ukus. Možete ih jesti samostalno ili miksati sa orašastim plodovima i praviti energetske kuglice. Osim savršenog ukusa urme sadrže mnoštvo vitamina i minerala, a možete ih vrlo brzo uvesti i u ishranu vaše bebe.

Redukovana ishrana će učiniti da vaš stomak vrlo brzo postane stvar prošlosti.

Hidratacija

Značaj unošenja dovoljne količine tečnosti ne možemo naglasiti u dovoljnoj meri. Voda je neophodna za normalno funkcionisanje organizma, a ako mislite da je svejedno šta pijete – varate se. Ako dojite bebu svesni ste da treba da izbegavate previše kofeina, teina i gazirane napitke, ali čak i ako ne dojite – pripazite. Kako biste što pre izgubili stomak posle porođaja izbegavajte zaslađene napitke – čak i sokove na čijim deklaracijama piše da su sačinjeni od “100% voća”. Ako vam se baš pije sok, iscedite sami voće i napravite domaći.

Pijte vodu, blage biljne čajeve, a možete sami kod kuće napraviti vodu infuziranu biljnim ukusima – čuvenu sasi vodu koja podstiče mršavljenje. Hidriran organizam će rezultirati smanjenim apetitom, brže će odlagati otpadne materije, koža će vam blistati, a stomak će se vratiti u svoje prvobitno stanje u kraćem vremenskom periodu.

Fizička aktivnost

Ako vam je porođaj bio lak i osećate se dobro već nakon nedelju ili dve, to nikako nije znak da možete da počnete da trčite ili radite vežbe snage. Pre nego što otpočnete sa bilo kakvim režimom vežbanja, konsultujte se sa vašim ginekologom na pregledu šest nedelja nakon porođaja. Kada vaš odabrani lekar da saglasnost, možete početi da vežbate.

Ne kažemo da pre tog perioda treba da sedite i ležite. Krećite se što više – izlazite u šetnje sa vašom bebom, plešite po kući, radite lagane vežbice, ali ipak za ozbiljniji trening pričekajte odobrenje.

Vežbe za jezgro stomaka daće najbolje rezultate u smanjenju obima vašeg struka. Plank je samo jedna od njih. Pomoći će vam i tzv. “makazice”, kao i klasični trbušnjaci. Bar jednom nedeljno radite kardio, vežbe koje ubrzavaju puls, i vežbe snage (podizanje tegova) jer ubrzavaju metabolizam i čine da vaši mišići rade čak i kada ste neaktivni. 

Kombinacija dojenja (ako ste u mogućnosti da dojite), zdrave ishrane, hidratacije i fizičke aktivnosti, učiniće da se vaš stomak vrati u stanje pre trudnoće u vrlo kratkom vremenskom periodu.