Kako skuvati pirinac

Pirinač je jedna od najpopularnijih žitarica širom sveta, koja se odlično slaže i kombinuje sa ukusima gotovo svih drugih jela. Stoga i ne čudi što pirinač viđamo kao prilog uz brojne gastronomske delicije. Razmislite samo – pripremate pečenu piletinu, pirinač i umak od belog luka idu tako savršeno uz nju. Dinstate meso i povrće, a la kineska hrana? Šta dodati kao prilog ako ne pirinač? 

Da, pirinač je zaista čest gost na našim tanjirima. Nutritivno je vredan, pruža energiju, a nadasve može da bude izuzetno ukusan. Sve ove karakteristike važe ako je pirinač dobro skuvan. Šta podrazumevamo pod dobro skuvanim pirinčem? Zrna koja nisu ni prekuvana, ni raskuvana, ne raspadaju se, nisu lepljiva, gnjecava ili u najgorem slučaju tvrda ili nekuvana.

Pa kako skuvati pirinač kao prilog, a da se ne postidite pred gostima koji vam dolaze na ručak ili večeru?

Brojni su načini kuvanja ove žitarice. Najčešće se kuva na ringli šporeta, ali moguće ga je skuvati i u rerni ili mikrotalasnoj pećnici. Objasnićemo vam svaku od metoda, kako biste imali savršen prilog uz sva vaša jela, baš svaki put.

Kako skuvati pirinač kao prilog u rerni?

Priprema pirinča u rerni je besprekorna metoda za dobijanje pahuljastih, nežnih zrna koja imaju pravu teksturu. Kombinujte pirinač, vodu i puter i ostavite da se kuva u rerni umesto na šporetu. Jedan od razloga zašto pirinač u pećnici ispadne sjajan je to što se toplota ravnomernije raspoređuje tokom ciklusa kuvanja. Takođe, ovaj recept je savršen propratni prilog uz pečenje pilećih prsa, mariniranog svinjskog filea ili sa pilećim kordon ble-om!

Ne zaboravite da pre kuvanja pirinač dobro operete, kako biste sprali skrob sa zrna i sprečili da kuvanjem dobijete lepljivu i gnjecavu smesu, koja će se zgrudvati kad se ohladi i postati neupotrebljiva.

Da biste dobili savršen beli pirinač skuvan u rerni, sledite ove savete:

  • Zagrejte rernu na 180 ° C
  • Sipajte 1 šolju pirinča, 1 ¾ šolje vrele vode, 2 kašike putera i 1 kašičicu soli u posudu za pečenje zapremine 2 kg i promešajte. Čvrsto pokrijte poklopcem ili alu-folijom.
  • Pecite dok se voda ne upije, 22 – 27 minuta.
  • Ostavite pirinač da “odmori” 5 do 10 minuta.
  • Promešajte viljuškom i poslužite kao prilog uz glavno jelo.

Kako skuvati pirinač kao prilog na ringli šporeta?

Kuvanje pirinča na ringli šporeta je tradicionalna metoda koja je poznata većini kuvara amatera, ali ponovićemo. Prilikom kuvanja na ringli najbitnija je razmera vode i pirinča koja uvek mora da bude 2:1. Ako želite da pirinač ima “orašastiji” i intenzivniji ukus, pre kuvanja ga možete blago propržiti na jednoj kašičici maslaca ili maslinovog ulja.

  • Operite pirinač.
  • U lonac ulijte dve šolje vode na jednu šolju pirinča. Ukoliko je sorta pirinča koju kuvate tvrđa, dve šolje vode će biti potrebne za ⅔ šolje pirinča.
  • Vodu stavite na najveću vatru da proključa i dodajte joj soli po ukusu.
  • Nakon što je voda proključala dodajte pirinač.
  • Kada dodate pirinač toplota ringle se smanjuje na najniži nivo, kako bi se pirinač lagano krčkao. Poklopite lonac poklopcem koji mu savršeno odgovara.
  • Pirinač će se kuvati oko 18 minuta, dok ne upije svu vodu. Za to vreme pokušajte da odolite porivu da podižete poklopac, jer tako smanjujete temperaturu sadržaja lonca i puštate paru napolje. 
  • Nakon isteka 18 minuta, lonac sklonite sa ringle i ostavite još 10ak minuta, da pirinač upije svu vodu i svu paru.
  • Tek nakon 10 minuta pirinač otklopite i blago promešajte.
  • Rezultat je savršeno skuvan, pahuljasti pirinač, koji će biti savršen prilog uz sva vaša glavna jela.

Savet – ako kuvate veliku količinu pirinča, a nemate dovoljno veliki lonac za potrebnu količinu vode u razmeri 2:1, pirinač možete kuvati kao pastu, u vodi koja nije precizno odmerena. U ovom slučaju pirinač dodajte u ključalu vodu i kuvajte nepoklopljen, dok ne omekša, kako ne bi bio prekuvan.

Kako skuvati pirinač kao prilog u mikrotalasnoj?

Mikrotalasna pećnica je praktična za pripremu brojnih jela, a da li ste znali da u njoj možete da skuvate i pirinač? Recept je brz, lak i jednostavan:

  • Operite dobro zrna pirinča kako biste isprali skrob.
  • Odaberite posudu koja je pogodna za zagrevanje u mikrotalasnoj. Imajte na umu da će pirinač uvećati zapreminu kuvanjem, te odaberite veću posudu – vatrostalna činija za rernu bi mogla da bude ok izbor.
  • Razmera je 2:3 ½  – Za dve šolje pirinča uspite 3 i po šolje vode.
  • Pirinač na režimu “high” kuvajte 10ak minuta, nepoklopljen, dok ne primetite puno pare
  • Smanjite temperaturu na “medium” ili “low”, poklopite pirinač i kuvajte ga još 15 minuta, dok ne apsorbuje svu tečnost. Za vreme kuvanja pirinač nemojte mešati.
  • Izvadite pirinač iz mikrotalasne, promešajte viljuškom i poslužite kao prilog uz vaše glavno jelo.

Izvor slike: pixabay.com