Upravljanje vozilom bez dozvole jedan je od najtežih prekršaja koje vozači mogu počiniti. Poznato i kao „vožnja na crno“, vožnja bez vozačke dozvole predstavlja nezakonito delovanje i ima ozbiljne posledice u Srbiji, uključujući visoke novčane kazne, oduzimanje vozačke dozvole i potencijalno ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju.

Istraživanje Agencija za bezbednost u saobraćaju je otkrilo zabrinjavajuć podatak: skoro petina mladih osoba u Srbiji, starosti od 15 do 30 godina, koje su izgubile život u saobraćajnim nesrećama, nije imala ovaj dokument.

Zato je od ključne važnosti da svaki vozač pokazuje odgovornost kako bi se značajno smanjio broj ovakvih prekršaja i sprečilo njihovo sankcionisanje.

U nastavku ćemo istražiti šta zakonodavstvo Srbije propisuje u vezi sa vožnjom bez vozačke dozvole i kakve su moguće posledice ovakvog prekršaja.

Ko ima pravo upravljanja vozilom?

U skladu sa zakonom, samo osoba koja ispunjava sve uslove i poseduje vozačku dozvolu za određenu kategoriju vozila ima pravo da upravlja motornim vozilom.

Vozačka dozvola je službena isprava koju izdaje nadležni organ i omogućava pojedincu upravljanje određenom kategorijom vozila na putevima za određeni vremenski period.

Za dobijanje vozačke dozvole, neophodno je da ispunjavate sledeće uslove:

  • Da imate odgovarajuću starosnu dob.
  • Da ispunjavate zdravstvene zahteve.
  • Da imate prebivalište ili odobren privremeni boravak u Republici Srbiji duže od šest meseci.
  • Da položite vozački ispit za željenu kategoriju vozila.
  • Da položite ispit iz prve pomoći.
  • Da nemate zabranu upravljanja motornim vozilom.

Isto tako, ako je vozač već položio ispit za upravljanje traktorom, radnom mašinom ili motokultivatorom, dozvola će mu biti izdata bez prilaganja dodatnih dokaza.

Kada je zabranjeno upravljanje vozilom?

Vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju ako mu je od nadležnih organa izrečena mera zaštite ili bezbednosti koja podrazumeva zabranu vožnje.

Takođe, vožnja je zabranjena tokom trajanja isključenja vozila iz saobraćaja.

Pored toga, ukoliko vozite bez odgovarajuće vozačke dozvole ili vam je ona istekla, a prekršite zakon ozbiljno u saobraćaju, postoji mogućnost da vam vozilo bude oduzeto tokom trajanja sudskog postupka.

Kako vozač bez dozvole može biti sankcionisan? 

Trenutno, osobi koja vozi bez položenog vozačkog ispita ne mogu da se izreknu kazneni poeni, niti sud može da joj izrekne zabranu vožnje.

Sud takođe ne može da oduzme nepostojeću dozvolu i uputiti vozača u Agenciju za bezbednost saobraćaja. Jedina opcija koju sud može da primeni je novčana kazna.

Najstroža kazna koja se može izreći je zatvor u trajanju do 60 dana. Međutim, postavlja se pitanje koliko bi ova kazna zaista bila delotvorna.

Zbog toga su predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje uvode još strožu kaznu za vožnju bez dozvole, a koje podrazumevaju i oduzimanje vozila

Nova mera ima za cilj da spreči neodgovorne vozače da ugrožavaju živote drugih na putevima Srbije i da unapredi bezbednost u saobraćaju.

Kolike su kazne za vožnju bez vozačke dozvole?

Evo šta kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima: ukoliko vas zateknu da upravljate motornim vozilom bez važeće dozvole, možete se suočiti s novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, a možda čak i zatvorom od najmanje 15 dana.

Pored novčane kazne, očekuje vas i mera zabrane upravljanja motornim vozilom čak osam meseci, uz gubitak od 14 kaznenih poena.

Ako se pak zateknete da vozite vozilo koje ne odgovara vašoj vozačkoj dozvoli, recimo, moped ili motocikl, dok posedujete dozvolu za vožnju automobila, kazna može biti prilično osetna – od 20.000 do 40.000 dinara, a čak i zatvor do 30 dana, u zavisnosti od kategorije vaše dozvole.

Ako vas uhvate, sudija ima ovlašćenje da odluči da li će vam dosuditi novčanu kaznu ili čak zatvor.

Kakve su kazne za vožnju bez vozačke u slučaju nesreće?

Vožnja bez važeće vozačke dozvole predstavlja prekršaj, ali ako dođe do nesreće, tada se smatra krivičnim delom.

Ukoliko se dogodi saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom ili teškim kršenjem pravila bezbednosti u saobraćaju, osoba može biti osuđena na zatvorsku kaznu od dve do 12 godina. U slučaju da je nesreća uzrokovana nehatnošću, kazna može biti od jedne do osam godina zatvora.

Nedostatak važeće vozačke dozvole u takvoj nesreći smatra se otežavajućom okolnošću, što može značajno uticati na dužinu izrečene kazne.

Vožnja bez dozvole sugeriše na moguću nameru, jer osoba koja svesno upravlja vozilom bez ovog dokumenta prihvata odgovornost za potencijalno fatalne posledice.

Neka bezbednost bude prioritet

Shvatite koliko je važno izbegavati prekršaje i razmislite o posledicama vožnje bez vozačke dozvole, koje mogu biti fatalne za vas i druge učesnike u saobraćaju.

Da biste zaštitili sebe i druge, svi vozači treba da poštuju zakon i imaju važeću vozačku dozvolu pre nego što sednu za volan.

S predloženim izmenama zakona, razumevanje rizika vožnje bez dozvole i preuzimanje odgovornosti za sopstvenu i opštu sigurnost postaje još važnije.

Imajte na umu da je bezbednost u saobraćaju od suštinskog značaja. Ne ugrožavajte svoj život i živote drugih. Uvek budite sigurni da imate važeću vozačku dozvolu i ponašajte se odgovorno za volanom.