Razumemo koliko je to zastrašujuće – očekujete blizance i sada treba da odlučite koja kolica da kupite. Dakle, evo nekoliko stvari koje možete uzeti u obzir: Tandem kolica i paralelna tzv. „side-by-side“ kolica su dva različita izbora za prevoz blizanaca ili dece s manjom razlikom u godinama.

Nije samo raspored sedišta ono što razlikuje ove dve opcije. Vaša svakodnevica može biti znatno pojednostavljena ili zakomplikovana u zavisnosti od vašeg izbora.

Oba izbora imaju svoje prednosti i mane, ali ne brinite, jer ćemo vam pomoći da donesete najbolju odluku za vas i vaše mališane.

Koja je razlika između tandem i paralelnih kolica?

Tandem kolica organizuju sedišta tako da su postavljena jedno iza drugog, što podrazumeva da je jedno dete pozicionirano ispred drugog. Ovakva konfiguracija čini ova kolica dužim i užim, što olakšava manevrisanje kroz skučene prostore. Tandem kolica su popularna među roditeljima koji imaju decu sa većim godišnjim razlikama.

S druge strane, paralelna kolica imaju sedišta koja su postavljena jedno do drugog. Ova vrsta kolica za blizance je obično šira i kraća od tandem kolica. Kolica sa bočnim rasporedom su omiljena kod roditelja blizanaca ili dece sa manjom razlikom u godinama jer omogućavaju podjednaku pažnju i interakciju između oba deteta.

Kada se odlučujete između tandem i paralelnih kolica, važno je uzeti u obzir potrebe vaše porodice i vaš stil života, kao i prostorna ograničenja i praktičnost korišćenja. 

Tandem kolica za blizance: Prednosti i nedostaci

Tandem kolica za blizance mogu biti korisna opcija za roditelje, ali kao i svaki proizvod, imaju svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti

Jedna od glavnih prednosti tandem kolica je njihova fleksibilnost. Mogućnost korišćenja samo jednog sedišta pruža praktičnost, posebno kada se planira proširenje porodice. U početku možete koristiti samo jedno sedište, a kasnije dodati drugo prema potrebi.

Klasična tandem kolica već dolaze s dva sedišta i dizajnirana su tako da podržavaju različite dodatke poput korpe i jaja. Ovo pruža potpunu opremu za putovanja, što je korisno čak i u situacijama s blizancima.

Postavljanje sedišta jedno iza drugog pomaže u ravnoteži težišta, što olakšava upravljanje i manevrisanje. To je posebno važno jer vam pomaže da lakše gurate kolica kada nailazite na prepreke na trotoarima ili u trgovinama.

Nedostaci

Među manama tandem kolica jest smanjena udobnost za dete. Posebno je izložena osoba koja sedi pozadi. Zbog ograničenog prostora, postoje uobičajena ograničenja u pogledu nagiba sedišta, kao i oslonca za noge. 

Osim toga, dete na zadnjem sedištu ima veoma ograničen pogled. Takođe, pristup zadnjem sedištu može biti otežan.

Zbog dužeg dizajna, elementi kao što su postavljene korpe i jaja su manje stabilni, što rezultira većim ljuljanjem dece tokom vožnje u poređenju s klasičnim kolicima.

Paralelna  kolica za blizance: prednosti i mane

Kolica za blizance sa sedištima koja su postavljena jedno pored drugog pružaju jednak komfor za oba deteta.

Prednosti

Jedna od glavnih prednosti paralelnih kolica je što olakšavaju roditeljima upravljanje s oba deteta istovremeno. Roditelji na taj način imaju bolji pregled i mogu lakše komunicirati sa decom tokom šetnje.

Pored toga, oba deteta imaju iste uslove za vožnju. Oboje mogu udobno zaspati ili istraživati svet oko sebe, neometani jedno od drugog. Blizanci su često blisko povezani i mogu biti u kontaktu dok su u side-by-side kolicima.

Paralelna kolica često dolaze sa većim prostorom za smeštanje stvari, što je naročito korisno za duža putovanja ili kupovinu.

Mane

Zbog veće širine bočnih kolica za blizance, kretanje kroz uske prolaze ili vrata može biti zahtevno. Upravljanje njima je često teže nego sa standardnim kolicima za jedno dete, što može otežati vožnju po neravnom terenu ili u gužvi.

Još jedna mana gotovo svih paralelnih kolica je nemogućnost postavljanja korpeili auto-sedišta. Retko ko ima opciju da koristi posebne adaptere za to. Obično morate da se zadovoljite postavljanjem manjih korpi u sama kolica. Iako nije idealno, i to je jedna od opcija.

Izbor idealnih kolica za blizance za učestalo sklapanje i prevoz

Za one koji često odlažu i prevoze kolica, važno je izabrati model koji se lako sklapa. Paralelno postavljena kolica za blizance su u tom pogledu praktičnija od tandem varijante zbog svoje kompaktnosti i jednostavnosti sklapanja. 

Tandem kolica zahtevaju više prostora zbog svoje duže konstrukcije, što može biti izazov prilikom odlaganja u vozilu ili domu. Zato je bitno da proverite dimenzije sklopljenih kolica da biste bili sigurni da se uklapaju u vaš prostor. 

Što se težine tiče, paralelna kolica su obično lakša, zbog čega je i njihov transport olakšan. Iako paralelna kolica pružaju veću fleksibilnost u podešavanju sedišta, obezbeđujući jednak komfor za oba deteta, tandem kolica mogu imati ograničenja u prilagođavanju sedišta. 

Postoje inovativni modeli koji kombinuju karakteristike oba tipa, pružajući dodatne mogućnosti i funkcionalnosti, poput prilagodljivih sedišta za veću interakciju među decom, mada su takvi modeli ređi i skuplji. Izbor treba da se bazira na individualnim potrebama, uz razmatranje dostupnog prostora i željenih funkcionalnosti.

Slika preuzeta sa: pexels.com