Beograd ispod Beograda predstavlja najveću tajnu ovog grada. Šta se sve krije u podzemnom Beogradu ne može se sa sigurnošću reći. Rimski bunar, tajni prolazi i tuneli ispod Beograda su samo neke od zanimljivosti koje svojom misterioznošću i tajanstvenošću privlače mnogobrojne turiste. Veliki deo tih prolaza, hodnika, pećina i laguma nisu još uvek dostupni javnosti, mnogi su tek u fazi istraživanja. Ipak, oni koji su otvoreni, svakako predstavljaju atrakciju koju morate videti.

Tajne Rimskog bunara

Rimski ili Veliki bunar nalazi se na Kalemegdanu u Gorenjem gradu Tvrđave u blizini spomenika Pobednik. Jedan je od šest podzemnih objekata na Kalemegdanu i danas predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Iza neobične građevine stoji nekoliko neobičnih predanja i zanimljivosti. Iako ga poznajemo kao Rimski bunar, smatra se da nije izgrađen u doba Rimskog carstva, već tek u XVIII veku. Smatra se da je bunar korišćen za vodosnabdevanje austrijske vojske kada bi došlo do opsade Beogradske tvrđave. Rimski bunar služio je kao cisterna, voda se sa platoa Gornjeg grada slivala niz tle i punila bunar, a u blizini bunara istraživači nisu pronašli nijedan izvor koji bi ga punio. Do bunara vode dva niza spiralnih stepeništa dubine 51 metar. Posetiocima je dozvoljen silazak do 35 metara dubine.

Tajne Beogradske tvrđave

Rimski bunar nije jedini skriveni podzemni objekat koji se krije na Beogradskoj tvrđavi. Tajne Kalemegdana još uvek su nepoznatne i ostaju neotkrivene. Mnoge ozloglašene legende povezuju se sa visokim kulama i bedemima same tvrđave. Iako su svim posetiocima na oko vidljive, kapije i kule Kalemegdana skrivaju mračne tajne. Veruje se da su Turci pokraj Stambol kapije na svirep način kažnjavali srpsko stanovništvo, a da su u Nebojšinoj kuli bili zarobljeni i mučeni brojni zatočenici. Za vreme Osmanskog carstva Nebojšina kula važila je za najozloglašeniju tamnicu, a jedini zatočenik koji je pronašao način da iz nje pobegne bio je Jevrem Obrenović.U slučaju da želite da saznate više o misterioznim tajnama koje krije naš glavni grad, iznajmite stan na dan Beograd centar kako biste bili na korak od svih podzemnih znamenitosti.