OPASNE VEZEpetak, 24. jul 20.30h  Nakon Filmstreet prošlogodišnjeg pozorišnog debija na otvorenom, sa predstavom „U samoći pamučnih polja“ na Kalemegdanu ispred paviljona Cvijeta Zuzorić desila su se 3 pozitivna fenomena:

Na predstavu je došlo preko 500 gledalaca, Belef i Beogradska tvrđava su poslušali taj impuls, tako da ove godine, 20 godina nakon čuvene scene na otvorenom u Kapetan Mišinom zdanju ponovo imamo konkurentni letnji teatar u prestonici i napokon naša saradnja sa Vladom Aleksićem se nastavlja…

OPASNE_VEZEParobrod teatar u Filmstreet koprodukciji, nakon što je na igranju „Ćelave pevačice“ bilo preko 1500 gledalaca takođe ovog leta, na Tašmajdanu u petak, 24. jula donosi: koncert za dva klavira i dva glumca, ili pozorišnu predstavu sa 2 klavira i 2 glumca „Opasne veze“  po čuvenom tekstu Šoderloa de Lakloa. Muziku u ovom svojevrsnom performans-mjuziklu uradio je LP duo, a Sonja Lončar i Andrija Pavlović po prvi put nastupaju i kao glumci uz zvezde predstave Aleksandru Janković i  Vladu Aleksića.

Opasne veze sadrže u sebi svu filozofiju svirepe ljubavi, svu zloupotrebu uma, u jednom dokonom  i dotrajalom svetu uvelog srca i otupelih osećanja . Markiza de Mertej i Vikont de Valmon, ljubavnici koji žive za ljubav, a nesposobni da vole, tipični su predstavnici tog društva, perverzna bića kojima je duh iskvario i skamenio srce. Oboje uživaju kvareći jednu bezazlenu devojku, nastoje da sredstva kojim uproprašćuju svoje žrtve budu što složenija I neobičnija, naslađuju se gledajući kako se njihova žrtva koprca u tragičnoj borbi koja je slama i uništava.

Filmstreet, letnji festival uličnog bioskopa nakon uspešnog eksperimenta da filmu pridruži i Beogradu nedostajući segment konkurencije pozorišta na otvorenom, organizuje pretpremijeru ove predstave, koja će svoj pozorišni život nastaviti na jesen, ali će svakako biti njegovo najveće i najprijatnije letnje iznenađenje.

Vladimir Aleksić rođen je 1977. u Zrenjaninu.  Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi Pere Banićevića. Proslavio se istovremenom ulogom voditelja šou-a “Ja imam talenat”  i ulogom Radivoja Koraća u filmu “Žućko”, a karijeru nastavlja paralelno u Italiji i na off sceni beogradskih pozorišta.

Aleksandra Janković  rođena je 1971. u Splitu, poznata i po nadimku “Splića”. Diplomirala na FDU u klasi Milenka Maričića, stalni saradnik JDP i Ateljea 212, sa Sterijinom i nagradom Zoran Radmilović u svom glumačkom portfoliu, glumila u brojnim domaćim serijskim ostvarenjima od “Vratiće se rode” do “Ulice lipa”.

LP Duo: Sonja Lončar i Andrija Pavlović su naš najpoznatiji kamerni sastav – klavirski duo, oformljen 2004. Završili su FMU, kao i master studije u Roštoku u Nemačkoj na klasama profesora Hans Petera i Volker Stenzla. Proglašeni su za jedan od 8 najboljih piano dueta na svetu, nastupali su u Karnegi holu.

Fotografije: Miša Obradović, prijatelji projekta (klaviri): Dečije pozorište Boško Buha i Mikser House.

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad i Filmstreet