Концерт “У загрљају завичаја“ одржан је на Тргу слободе у Новом Саду, а у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији 2019“.

Том приликом наступили су КУД “Соња Маринковић“ из Новог Сада, КУД “Веселин Маслеша“ из Бањалуке, ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ из Грачанице, а након њих публици се представила етно група “Ива“. Присутнима су се обратили председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милиђевић, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ Душко Ћутило и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.  Новом Саду је увек велика част да буде део програма манифестације “Дани Српске у Србији“ јер она је важна за очување традиције и неговање културне баштине, као и за даљи развој наше плодотворне сарадње. Та је манифестација израз нашег јединства и показатељ одличних односа, пре свега између грађана Српске и Србије, па онда и на нивоу две државе. Ове године програм је, чини се, још богатији и разноврснији него иначе, и осим културе базиран је и на образовању и подстицању заједничких пословних активности. Сигуран сам да ће вечерашњи концерт и бројни други садржаји овогодишњих “Дана Српске у Србији“ само допринети чврстини и континуитету нашег великог пријатељства – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић. Концерт су организовали Представништво Републике Српске у Србији и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ, уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада. Република Српска има значајну корист од ове манифестације, јер ми афирмишемо наш привредни, културни и сваки други идентитет. Сигуран сам да ће овај догађај прерасти у
традицију и да ће га неговати и будућа поколења. Овим ми показујемо свету да су наши односи транспарентни, на закону засновани, као и на споразуму који смо потписали о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Републике Србије – нагласио је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Како је оценио потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, манифестација говори о духовном јединству грађана, јер, рекао је, живимо у различитим државама али баштинимо исте вредности. Манифестација Дани Српске у Србији 2019. трајаће до 10. септембра, а 23 програма биће одржано у двадесет једном граду Србије и, као и претходних година, биће то од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.