Kompanija „Aktor Sa“ zainteresovana za Koridor „Pet ce“

izvor capital.ba. 0 komentara

aktor saSARAJEVO, Predstavnici grčke kompanije „Aktor Sa“ izrazili su u razgovoru sa premijerom Federacije BiH /FBiH/ Nerminom Nikšićem i resornim ministrima na nivou BiH i FBiH Damirom Hadžićem i Enverom Bijedićem zainteresovanost za gradnju dionica autoputa na Koridoru „Pet ce“.

Nikšić je rekao da je saobraćajna infrastruktura jedan od prioriteta Vlade FBiH, što je ilustrovao pokazateljem o više od 60 kilometara, koliko će biti izgrađeno do kraja 2014. godine u mandatu ove Vlade.

„Od početka intenziviranja izgradnje autoputa, investirali smo više od 1,2 milijardi KM. Sada smo zainteresovani za nastavak izgradnje na principu javno-privatnog partnerstva“, naveo je Nikšić.

On je istakao da je FBiH stvorila zakonski okvir koji omogućava bržu izgradnju autoputa na Koridoru „Pet ce“.

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić rekao je da je javno-privatno partnerstvo najprivlačnija opcija u kojoj FBiH nudi riješene imovinsko-pravne odnose, a partnerska strana ulaže kapital i gradi autoput, te je koristi na koncesionom principu.

Na prijedlog Hadžića, „Aktor Sa“ će dostaviti pismo namjere za uključenje u projekt izgradnje preostalih dionica autoputa na Koridoru „Pet ce“.

Dogovoreno je i osnivanje zajedničke stručne radne grupe koja bi analizirala već postojeću dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju autoputa, kao i onu koju bi sačinili stručnjaci grčke kompanije, saopšteno je iz Vlade FBiH.  Srna

Pročitajte više na INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba
Najnovije vesti na → Dnevnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


dva × = 8

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>